Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ 2ΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ


Μετά τη διοργάνωση της 1ης Γιορτής Εθελοντισμου, η Τοπική Κοινότητα Ιππείου , ενόψει του προγραμματισμου των πολιτιστικών της εκδηλώσεων για το 2012, καλεί τις εθελοντικές οργανώσεις, τους φορείς καθώς επίσης και όλους τους ενδιαφερομένους πολίτες, να συμβάλουν ουσιαστικά με την κατάθεση προτάσεων και σχολίων, στη διαμόρφωση και το σχεδιασμό της 2ης Γιορτής Εθελοντισμού που θα λάβεί χώρα το καλοκαίρι στο Ίππειος Λέσβου.

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ Ιππείου
Προκόπης Σινάνης

30 σχόλια:

  1. Τοπική Κοινότητα Ιππείου8 Ιανουαρίου 2012 στις 12:55 π.μ.

    Η 1η Γιορτή Εθελοντισμού πραγματοποιήθηκε στις 27 Αυγούστου 2011 από την Τοπική Κοινότητα Ιππείου Λέσβου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό σύλλογο του χωριού με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού αλλά και το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ενεργοί πολίτες συμμετέχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων. Κατά τη διάρκεια της 1ης Γιορτής Εθελοντισμού, ομάδα εθελοντών φύτεψε λουλούδια περιμετρικά του χώρου του μνημείου ηρώων και στην συνέχεια ακολούθησαν παρουσιάσεις δράσεων εθελοντικών οργανώσεων του νησιού, τοποθετήσεις για την προσφορά του εθελοντισμού στο κοινωνικό σύνολο, ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εθελοντικών ομάδων και εκθέσεις ζωγραφικής και χειροτεχνίας με βάση τον εθελοντισμό.
    Στην 1η Γιορτή Εθελοντισμού μετείχαν οι εξής ομάδες: Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Λέσχη Lions, Λέσχη Τετρακίνησης Λέσβου, Ομάδα Εθελοντών Ιππείου, Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Ν. Λέσβου, Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων Ν. Λέσβου, Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η Κιβωτός» , Aeolistas, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης, Παγγεραγωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, , Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Προληπτικής Ιατρικής Ευεργέτουλα, Σωματείο ‘’Βοήθεια για τον έφηβο’’, Κίνημα ‘’Καταναλώνουμε ότι παράγουμε’’, καθώς και η ΠΝΟΗ. Την εκδήλωση παρουσίασε η ραδιοφωνική παραγωγός Μαρία Λήμναίου και τη μουσική επένδυση της βραδιάς επιμελήθηκε το τοπικό μουσικό συγκρότημα «Τα Φώτα Απέναντι».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Η 1Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
    ΩΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ 2Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ
    ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.Η 2Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΑ ΣΥΝΔΙΑΣΘΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ-ΛΑΙΚΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για την γιορτη εθελοντισμού καλό θα ήταν για να φέρουμε τον κόσμο που δεν έχει σχέση με τον εθελοντισμό να διοργανώσουμε και μια συναυλία με ένα καλό « ονοματάκι». Εξάλλου ο στόχος της γιορτής είναι να δώσει κίνητρο στον κόσμο να έρθει κοντά μας. Όσοι βρεθούν στην γιορτή του εθελοντισμού, καλό θα ήταν να μπορέσουν να απολαύσουν μουσικές και θεατρικά δρώμενα (θα σκεφτούμε τι ).Ισως η χορωδία Τσιριγώτη να ήταν μια καλή ιδέα.Μπορούμε να συνεργαστούμε και με τον Μπουρνού για καμιά προβολή ταινίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για την γιορτή εθελοντισμού η πρόταση που καταθέτω είναι η εξής : να αλληλοβοηθηθουν οι εθελοντικες ομαδες . Πιστεύω ότι ο στόχος κ η ονομασία της γιορτής είναι αυτή,του ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. συμφωνώ απόλυτα με την Μαρία... συναυλία και εκθέσεις!!!! και ένα μεγαλο μπράβο στον προκόπη και σε όσους συμμετέχουν σε αυτή την τόσο σημαντική γιορτή!Ντέπη Χατζηκαμπάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παναγιώτα Γεωργαντά19 Ιανουαρίου 2012 στις 2:41 μ.μ.

    Μπράβο για την τόσο αξιόλογη προσπάθεια, για την 1η Γιορτή Εθελοντισμού! Μακάρι να καθιερωθεί κάθε χρόνο με ποικιλία αξιόλογων δραστηριοτήτων. Κάποια πιθανή έκθεση - ανταλλαγή βιβλίων σε συνεργασία με άλλα γειτονικά χωριά, κάποιο πιθανό θεατρικό δρώμενο, η ακόμη & κάποια 'μουσική νότα' από την τοπική χορωδία (ή ακόμη & την προβολή των τοπικών σχημάτων παραδοσιακού χορού), θα μπορούσαν να πλαισιώσουν την φετινή διοργάνωση ….
    Η συνεργασία & η δύναμη του εθελοντισμού, της κοινής δράσης & το μεράκι για τον τόπο μας μπορεί να κάνουν μικρά 'θαύματα' στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε! Ευελπιστώ στην μελλοντική συνεργασία μας! Καλές ιδέες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Εθελοντισμός είναι από μόνος του γιορτή. Είναι ο τρόπος ζωής των παππούδων μας, που στην σύγχρονη εποχή ξεχάσαμε να ζούμε, καθισμένοι σε έναν καναπέ μπροστά από την τηλεόραση, ασφαλείς μέσα στους τοίχους των σπιτιών μας, ανασφαλείς μέσα στις φοβίες μας. Είναι ένδειξη περισσεύματος αγάπης, για όσους βέβαια μπορούν ακόμα να νοιώσουν αυτό το αίσθημα! Λόγω των οικονομικών δυσκολιών όλων των εργαζομένων γονιών, προτείνω να ζητηθεί από τους μαθητές να επιστρέψουν όχι μόνο τα σχολικά τους βιβλία, αλλά και τα βοηθήματα που τυχόν έχουν, ακόμα και σημειώσεις (ασκήσεις κλπ), προκειμένου να γίνει ένα είδος δανειστικής σχολικής βιβλιοθήκης για κείνους που την νέα σχολική χρονιά δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν. Επίσης μπορούν να μαζευτούν ρούχα, παιχνίδια και ό,τι άλλο σε είναι καλή κατάσταση και είναι πλέον άχρηστο για τα δικά μας παιδιά, για κάποια άλλα ίσως είναι απαραίτητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σαν μέρα εθελοντισμού καλό θα ήταν να έρθουν όλες οι εθελοντικές ομάδες του νησιού και να δείξουν στον κόσμο ότι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά αρκεί να είμαστε μαζί σαν ένα. Καλό θα ήταν να γίνει κάτι σαν φεστιβάλ διήμερο με τις ομάδες αυτές να κατασκηνώσουν και να παίξουν με τον κόσμο όπως η κάθε μια μοναδικά ξέρει. Να δείξουν στον κόσμο ότι ο εθελοντισμός δεν είναι αγγαρεία αλλά κοινωνικό έργο. Να δείξουν με τα έργα κ τις πράξεις τους ότι ο εθελοντής μπορεί να καταφέρει πάρα πολλά ειδικά αυτήν την δύσκολη στιγμή που περνάμε όλοι μας.
    Παναγιώτης Κωνσταντάρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν η γιορτή του εθελοντισμού διαρκέσει περισσότερο από λίγες ώρες, πχ μία ολόκληρη μέρα ή και περισσότερο, τότε οι διάφορες εθελοντικές ομάδες θα μπορούσαν η καθεμία ανάλογα με την ειδικότητά της να προσφέρει έργο. Πχ κάποιες ώρες να γίνει εθελοντική αιμοδοσία, η κάθε ομάδα να στήσει πάγκο με ενημερωτικά φυλλάδια με σκοπό την αυτοδιαφήμιση και την συγκέντρωση νέων μελών, όπως επίσης θα μπορούσαν να στηθούν πάγκοι από προϊόντα που θα προσφέρουν δωρεάν έμποροι και καταστηματάρχες του νησιού, με αντάλλαγμα την διαφήμιση που θα έχουν, και τα χρήματα από την πώληση αυτών των προϊόντων να δοθούν για την ενίσχυση κάποιου φιλανθρωπικού σκοπού. Συμφωνώ κι εγώ ότι ένα θεατρικό δρώμενο ή μια συναυλία με κάποιο «δυνατό/πιασάρικο» όνομα θα ήταν κίνητρο για να συμμετάσχει όσο γίνεται περισσότερος κόσμος.
    Λένα Χριστοφορίδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καταρχην συγχαρητηρια για την πρωτοβουλια! ο εθελοντισμος και το ενδιαφερον για τον συνανθρωπο σε καιρους κρίσης ανθίζουν. απο τις ελαχιστες θετικες συνεπειες...
    η επιτυχημενη ολοκληρωση της πρωτης γιορτης δινει τη δυνατοτητα εξετασης ενδεχομενης βελτίωσης του σχηματος της δευτερης. μπορεί να εξεταστει η θεωρηση της περισσοτερο ως γιορτης, με συναυλίες οπως αναφερεται και παραπανω, με κερασματα απο τους συμμετεχοντες συλλογους.
    ενδιαφερον θα ειχε η προσκληση σχολειων του νησιου, με παρουσιαση μικρων θεατρικων δρωμανων για το εθελοντισμο ή ζωγραφικη επι τοπου απο τα παιδακια.
    ας ξεφυγουμε απο τα καθιερωμενα -και επιτρεψτε μου ξεπερασμενα- σχηματα των βραβευσεων, ας λειπουν οι εκπροσωποι της εξουσιας, τουλαχιστον με την ιδιοτητα τους αυτη και τις κομματικες τους αγκυλωσεις, να γινει μια πραγματικη γιορτη των πολιτων.
    και στις πρωτες θεσεις να καθονται τα παιδια που ειναι το πραγματικο μελλον της κινησης εθελοντισμου και καθε κινησης.
    ιωαννα βαλλινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας αυτή. Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχουμε κι εμείς από Χίο είτε με κάποιο μονόπρακτο είτε με οποιοδήποτε τρόπο μας ζητηθεί.
    Κυριάκος Μπαλλής
    Τοπικός Σύμβουλος Καλλιμασιάς Χίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κατ αρχήν σας συγχαίρω για την προσπάθεια που έχετε καθιερώσει και είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει στην εξέλιξη των φορέων.
    Είναι σημαντικό όμως να αποτυπωθούν σε ένα πλάνο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου θα αξιοποιούνται σύμφωνα με τους στόχους έκαστου φορέα. Μέχρι σήμερα έχω την εντύπωση πως μόνο από γενική γνώση γνωριζόμαστε μεταξύ μας χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε οι περισσότεροι τους ακριβείς σκοπούς που υπηρετεί ο καθένας . Θα ήταν χρήσιμο άρα να υπήρχε μία βάση δεδομένων με τα καταστατικά μας, τα τηλέφωνα, τις διευθύνσεις κ.λ.π ή ένα blogs μίας δημόσιας αρχής (τοπικής αυτοδιοίκησης)
    Ακόμα θα μπορούσαν συναρμόδιοι φορείς και ΜΚΟ να πραγματοποιούν focus group με στόχο τη διεργασία ενός θέματος που απασχολεί τον τόπο π.χ. το ζήτημα της φτώχειας στη Λέσβου. Η έρευνα θα συμβάλει στο να γίνονται πιο στοχευμένες δράσεις.
    Εν συντομία αυτά και θα επανέλθω με συμπληρωματικές θέσεις. Παναγιώτης Τσουκαρέλλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συγχαρητήρια στην προσπάθεια της θεσμοθέτησης της Γιορτής Εθελοντισμού του Προέδρου της Τ/Κ Ιππείου και Προέδρου του δικτύου Δημοτικών-Τοπικών Κοινοτήτων Λέσβου,Π.Σινάνη. Παρακολουθώντας τις δράσεις σας θα ήθελα να προτείνω τη διεύρυνση των συμμετοχών από όλο το Αιγαίο,γνωρίζοντας ασφαλώς τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν κυρίως από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν,σχετικά με την κάλυψη των μετακινήσεων και διαμονής.
    Αξίζει όμως να προσπαθήσουμε να φέρουμε κοντά τις εθελοντικές ομάδες του Αρχιπελάγους,τώρα που περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι αναγκαίο να συσπειρωθούμε οι ενεργοί Ακρίτες και να συμβάλουμε ο καθένας με τις δυνάμεις του και το αντικείμενο του στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών μας.
    Από την μεγάλη αγκαλιά του Αιγαίου που μας κλείνει όλους,ας βοηθήσουμε να ανθίσει ο Εθελοντισμός!
    Χαρίκλεια Ε.Γιασιράνη
    Δημοτική Σύμβουλος Ρόδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συγχαρητήρια στην προσπάθεια της θεσμοθέτησης της Γιορτής Εθελοντισμού του Προέδρου της Τ/Κ Ιππείου και Προέδρου του δικτύου Δημοτικών-Τοπικών Κοινοτήτων Λέσβου,Π.Σινάνη. Παρακολουθώντας τις δράσεις σας θα ήθελα να προτείνω τη διεύρυνση των συμμετοχών από όλο το Αιγαίο,γνωρίζοντας ασφαλώς τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν κυρίως από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν,σχετικά με την κάλυψη των μετακινήσεων και διαμονής.
    Αξίζει όμως να προσπαθήσουμε να φέρουμε κοντά τις εθελοντικές ομάδες του Αρχιπελάγους,τώρα που περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι αναγκαίο να συσπειρωθούμε οι ενεργοί Ακρίτες και να συμβάλουμε ο καθένας με τις δυνάμεις του και το αντικείμενο του στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών μας.
    Από την μεγάλη αγκαλιά του Αιγαίου που μας κλείνει όλους,ας βοηθήσουμε να ανθίσει ο Εθελοντισμός!
    Χαρίκλεια Ε.Γιασιράνη
    Δημοτική Σύμβουλος Ρόδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θερμά συγχαρητήρια αγαπητέ Προκόπη,
    για την πρωτοβουλία και την πίστη σε τέτοια ιδανικά. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτό το μοναδικής αξίας κάλεσμα σε συνεργασία,σε κοινές δράσεις, στην αφύπνιση της ανθρωπιάς και της προσφοράς, θα αναδείξει τη δύναμη που κρύβουμε όλοι μέσα μας, για το καλύτερο. Ο Σύλλογος Φίλων Προστασίας Περιβάλλοντος ΕΛΙΞ,θέτοντας σαν στόχους,την προώθηση καινοτόμων δράσεων, την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού μας μέσα στο Αιγαιακό περιβάλλον, την προώθηση του πνεύματος του εθελοντισμού,την προβολή του ρόλου του ενεργού πολίτη,θα ανταποκριθεί με την παρουσία του στο τιμητικό κάλεσμα. Ευχόμαστε η γνωριμία και η συμπόρευση των εθελοντικών ομάδων των ακριτικών νησιών μας, να βοηθήσει τα μέγιστα τις προσπάθειες μας.
    Με εκτίμηση Γιούλα Αργυρούδη - ΕΛΙΞ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θερμά συγχαρητήρια αγαπητέ Προκόπη πρωτίστως για τη διάθεση , για το έμπρακτο ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους καιτον γενέθλιο τόπο. Πιστεύω πως αυτό το ιδιαίτερης αξίας κάλεσμα σε συνεργασία, σε κοινές δράσεις, σε αφύπνιση της ανθρωπιάς,και της προσφοράς, θα αναδείξει τη δύναμη που έχουμε όλοι μας για το καλύτερο.
    Ο Σύλλογος Φίλων Προστασίας Περιβάλλοντος Χίου, ΕΛΙΞ, έχοντας υιοθετήσειτην προώθηση καινοτόμων δράσεων, την αειφόρο ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, την προώθηση του πνεύματος εθελοντισμού,και την προβολή του ρόλου του ενεργού πολίτη, δηλώνει τη συμμετοχή του στη φετινή σας εκδήλωση, κι εύχεται καλή επιτυχία! Με τιμή, Γιούλα Αργυρούδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σκέπτομαι, κατά πόσο γνωρίζει ο πολίτης, την έννοια του εθελοντισμού και πως μπορεί να γίνει πράξη, και στην καθημερινότητά του. Σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, πέρα από μουσική και τραγούδι, καλό είναι, με λίγα λόγια και μεστά, να ξεκαθαρίζουν οι έννοιες στη συνείδηση του απλού ανθρώπου, ώστε να μη το φαντάζεται σαν κάτι το αόριστο ή , το άπιαστο για εκείνον. Οι ομιλίες που τραβουν σε χρόνο και μεγάλα λόγια, δεν εντυπωσιάζουν πια., μήτε κρατουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Χρειάζεται αμεσότητα.. Συζήτηση με όλους. Να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να μιλήσουν, να συμμετάσχουν πραγματικά, να μην είναι απλώς μια ακόμη εκδήλωση που .. πήγαμε για να περάσουμε καλά και να δούμε και μερικούς φίλους..
    Ο εθελοντισμός πρέπει να κρατηθεί ψηλά. Και για να κρατηθεί ψηλά, πρέπει να καλλιεργηθεί από νωρίς, στα παιδιά. Εδώ, τίθεται και το θέμα παιδεία. Προτείνω μια ξεχωριστή ομιλία στα ΄μικρά παιδιά και διάλογο μαζί τους. Οπως φυτύεις ένα δένδρο και ξεκινάς από τη ρίζα, έτσι θα πρέπει να γίνει και σε αυτή την γιορτή.. Ξεκινήστε από τα παιδιά.. Καλή επιτυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σκέπτομαι, κατά πόσο γνωρίζει ο πολίτης, την έννοια του εθελοντισμού και πως μπορεί να γίνει πράξη, και στην καθημερινότητά του. Σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, πέρα από μουσική και τραγούδι, καλό είναι, με λίγα λόγια και μεστά, να ξεκαθαρίζουν οι έννοιες στη συνείδηση του απλού ανθρώπου, ώστε να μη το φαντάζεται σαν κάτι το αόριστο ή , το άπιαστο για εκείνον. Οι ομιλίες που τραβουν σε χρόνο και μεγάλα λόγια, δεν εντυπωσιάζουν πια., μήτε κρατουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Χρειάζεται αμεσότητα.. Συζήτηση με όλους. Να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να μιλήσουν, να συμμετάσχουν πραγματικά, να μην είναι απλώς μια ακόμη εκδήλωση που .. πήγαμε για να περάσουμε καλά και να δούμε και μερικούς φίλους..
    Ο εθελοντισμός πρέπει να κρατηθεί ψηλά. Και για να κρατηθεί ψηλά, πρέπει να καλλιεργηθεί από νωρίς, στα παιδιά. Εδώ, τίθεται και το θέμα παιδεία. Προτείνω μια ξεχωριστή ομιλία στα ΄μικρά παιδιά και διάλογο μαζί τους. Οπως φυτύεις ένα δένδρο και ξεκινάς από τη ρίζα, έτσι θα πρέπει να γίνει και σε αυτή την γιορτή.. Ξεκινήστε από τα παιδιά.. Καλή επιτυχία
    Βένη Παπαδημητρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Νομίζω πως ο εθελοντισμός έχει μπει στη ζωή μας και στην κοινωνία μας εδώ και κάποια χρόνια. Στην περιοχή που ζω υπάρχουν σύλλογοι καθώς και οι Δήμοι και διάφορες οργανώσεις που ως εθελοντές καθαρίζουν παραλίες ή κάποιες περιοχές και κάνουν δενδροφύτευση. Πολύ θετική δραστηριότητα και πρωτοβουλία και μακάρι να εξαπλωθεί σε όλους τους τομείς!!!
    ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. O Eθελοντισμός είναι δείγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι μόνο.Είναι ένδειξη υγιούς κοινωνίας με αντανακλαστικά και χαρακτηριστικά τέτοια που βοηθούν στην περαιτέρω εξέλιξή της.Ίσως η οικονομική κρίση παρά της δυσκολίες μας φέρει πιο κοντα και αποτελέσει σημείο αναφοράς.Θα πρέπει να αφυπνίσουμε -ο καθένας με τον τρόπο του-όλους τους συμπατριώτες μας ,έτσι ώστε να γίνουν δράσεις αλλά και να καλυφθούν τα τυχόν κενά της κεντρικής διοίκησης.Πανταχόθεν υπήρχαν ΄τετοιες κινήσεις σε όλες της αναπτυγμενες κοινωνίες.Συγχαρητήρια στην τοπική κοινότητα Ιππείου!!!
    Νίκος Τσάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ας προσπαθήσουμε να στοχεύσουμε λίγο ποιο συγκεκριμένα αυτήν τη φορά.
    Ας δούμε πως οι οργανώσεις μπορούν μεταξύ τους να συνεργαστούν στοχεύοντας σε συγκεκριμένα ζητήματα, τόσο πρακτικά, όσο και εκμεταλευόμενοι γνώσεις,ιδέες υλικό , πρόσωπα, φορείς .
    Επιπλέον, ο στόχος για μένα, είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι την αντιστρόφως ανάλογη δύναμη των μικρών εκ των πραγμάτων δυνατοτήτων μας στις μέρες που ζούμε. Γιατί σίγουρα εν μέσω της πραγματικότητας του 2012 , χρειάζεται κανείς δύναμη για πιστέψει πως το " φασούλι της ενεργής προσφοράς του" είναι ικανό να γεμίσει τα "σακούλια" των προβλημάτων κι γιαυτό το μέσον ισως να είναι η παρουσίαση ή συνεργασία με κάποια ηχηρά ονόματα, είτε πρόκειται για εθελοντικές οργανώσεις , είτε για δημόσια πρόσωπα , είτε για παραδείγματα εντός κι εκτός Λέσβου.
    Προσωπικά θα ήθελα 2η γιορτή να μην κρατήσει μόνο λίγες ώρες αλλά να υπάρχει κάποιο διήμερο ή τριήμερο πρόγραμμα.Ναι η παρουσία με πάγκους-περίπτερα των οργανώσεων θεωρώ οτι είναι αναγκαία με στόχο την γνωριμία τους με το ευρύτερο κοινό. Ναι μια μουσική "επένδυση" θα χρωμάτιζε όμορφα την ατμόσφαιρα. Φαντάζομαι πόσο ενδιαφέρον θα είχαν κάποια παιχνίδια ή δρώμενα ,για τα παιδιά ή κι τους μεγαλύτερους, εμπνευσμένα απο το νόημα και το κλίμα του Εθελοντισμου. Ας συστήσουμε και νέες μορφές προσφοράς που να μας διευκολύνουν στην καθημερινή μας ζωή πχ. (car pooling- ανταλλακτικά δικτύα- καινοτόμες ιδέες ). Ας γνωρίσουμε εναλλακτικές μορφές διασκέδασης κ άθλησης, μέσα απο παρουσιάσεις οργανωμένων δράσεων (π.χ. περιπατητικοί σύλλογοι). Ας εκμεταλλευτούμε την γνώσεις επιστημόνων- ειδικών-εθελοντών ( π.χ. μέσα απο ομίλιες- σεμινάρια γύρω απο υγεία,διατροφή κι φυσική ζωή που τόσο πρόσφορο έδαφος βρίσκει στο νησί μας ). Ας στηθεί ένα "διαφημιστικό πανηγύρι" απο παραγωγούς ,ώστε να προωθηθεί και η τοπική οικονομία.
    Κι αυτή την φορά καλέστε όσους περισσότερους " πολιτικά εμπλεκόμενους " , όχι για να βραβεύσουν, ούτε για να χαιρετήσουν , αλλά για να ζηλέψουν την απλότητα και το μεγαλείο της ανιδιοτέλειας.
    Συγχαρητήρια Προκόπη.

    Μυρσίνη Παπαδημητρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εθελοντισμός. Θέλω δηλαδή. Ούτε με πιέζουν, ούτε ζητώ κάτι, ούτε όφελος έχω, ούτε υστερόβουλα πράττω. Εθελοντισμός. Δίνω κομμάτι απο τον εαυτό μου. Έτσι το μεταφράζω εγω. Εχω κάτι και το μοιράζομαι. Ξέρω κάτι και το μοιράζομαι. Έχω κάτι και το δίνω με την καρδιά μου. Δε θα μου λειψει μετά, ούτε θα το μετανιώσω. Το δίνω και παράλληλα νιώθω οτι κάτι πηρα κι εγω. Αποζημειώθηκα, καλύφθηκα. Χόρτατη μ αφησε η κίνηση αυτή. Θα μπορουσα με διάφορους τρόπους να αποδώσω την έννοια του εθελοντισμού. Αυτο το περίεργο συναίσθημα που μένει πάνω στο χαμόγελό μας όταν δίνουμε κάτι και νιώθουμε πλήρεις. Ένα ευχαριστώ, άλλο ένα χαμόγελο, ακόμα μια αγκαλιά ή ενα φιλί και ο κορεσμός έχει διάρκεια. Έτσι το ένιωσα εγω όλες τις φορές που ο εθελοντισμός έγινε πράξη. Όσο και να προσπαθώ να το αποδόσω όμως βλέπω και τον εθελοντισμό του τύπου... αυτοδιαφήμιση, αυτοπροβολή,μονοπατάκι προς ρουσφέτι του τύπου...: "μ΄'εστειλε η μαμά μου " κ.λ.π. Αν ξεπεράσουμε ολα αυτά ο Εθελοντισμός θα γίνει με Θ κεφαλαίο και θα έχει αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία σ όλες τις δράσεις του νησιοιύ μου σ αυτον τον τομέα. Μάρω Παπαδημητρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Προκόπη, συγχαρητήρια για την τόσο καλή σου ιδέα ! Μακάρι να μουν κι εγώ κοντά να ερχόμουνα ! Ακούστηκαν πολύ ωραίες ιδέες, όπως αιμοδοσία, που τη θεωρώ πολύ σημαντική. Θα μπορούσατε επίσης να οργανώσετε 1 μέρα καθαρισμού, 1 μέρα δεντροφυτευσης, γενικά η κάθε μέρα εθελοντισμού να οργανώσει κ μια μέρα εθελοντισμού ..... και φυσικά ένα τσιμπούσι στο τέλος κάθε μέρας :)
    Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καταρχήν, θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας αυτή και για την εξαιρετική εκδήλωση που διοργανώσατε πέρυσι.

    Η προσφορά των εθελοντικών ομάδων που έχουν δραστηροποιηθεί τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με το έργο και την παρουσία τους έχουν καταφέρει να καλύψουν τις αδυναμίες της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης σε πολλούς τομείς. Με την παρουσία τους και τη δραστηριότητα τους έχουν συμβάλει σημαντικά στην καλλιέργεια και στη διάδοση της ιδέας του εθελοντισμού.

    Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση που διοργανώσατε πέρυσι, στην οποία συμμετείχαν εθελοντικές ομάδες απ' όλη τη Λέσβο, θα πρότεινα στην εκδήλωση που προγραμματίζετε για φέτος να προσκαλέσετε να συμμετάσχουν εθελοντικές ομάδες και από άλλα νησιά της Περιφέρειας μας. Θα πρότεινα η φετινή εκδήλωση να είναι μια γιορτή εθελοντισμού για όλο το Βόρειο Αιγαίο. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αλλά πιστεύω ότι με τη στήριξη και των τοπικών φορέων μπορεί να πραγματοποιηθεί.

    Συγχαρητήρια Προκόπη, καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στην προσπάθεια σας !!

    Θεόδωρος Βαλσαμίδης
    Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΑΙΤΗΣΗ
    Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΙΟΥ "ΕΛΙΞ"
    αιτείται την συμμετοχή του στην 2η Γιορτή Εθελοντισμού που διοργανώνεται από την τοπική Κοινότητα Ιππείου, με την ευχή η συνάντηση αυτή να γίνει η αιτία, το έναυσμα για περισσότερο εθελοντισμό, μεγαλύτερη αγάπη στον άνθρωπο και το περιβάλλον του, ο λόγος που το Αιγαίο θα νοείται στη συνείδηση όλων σαν πολιτεία που μας ενώνει, παρά σαν θάλασσα που μας χωρίζουν τα κύματα της.
    Ενας σχεδιασμός δράσεων από κοινού θα είναι ένας μάλλον εφικτός στόχος, και μια ιδέα που θα μπορούν οι σύλλογοι του Β.Αιγαίου να συνδιοργανώσουν.
    Με τιμή
    για τον ΕΛΙΞ
    Γιούλα Αργυρούδη ( ακολουθεί μια περιγραφή της δράσης του Έλικα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαγγέλου Ρόδου ο ''Αίθωνας ''επιθυμεί να πάρει μέρος στη 2η Γιορτή Εθελοντισμού που διοργανώνεται από την τοπική Κοινότητα Ιππείου,Λέσβου.
    Ο Αίθωνας,είναι σύλλογος εθελοντών που στόχο έχει την ανάδειξη της πλούσιας,ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς του Αρχαγγέλου,που αποτυπώνεται στην παραδοσιακή μουσική,το χορό,την αγγειοπλαστική,την ταπητουργία,κα.
    Η ομάδα που επιθυμεί να συμμετέχει είναι 15μελής και αποτελείται από χορευτικό,μουσικούς,συνοδούς.Θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς,έθιμα και θα εκθέσουν παραδοσιακά τοπικά προϊόντα.
    Τα έξοδα μετακίνησης θα καλυφθούν από χορηγούς μας.Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να καλυφθεί η διαμονή-διατροφή της ομάδας μας για να είναι δυνατή η συμμετοχή μας.
    Για μας,το Αρχιπέλαγος δεν διαιρείται σε Βόρειο και Νότιο,αλλά είναι η ενιαία θάλασσα που ενώνει και όχι απομονώνει τους ακρίτες κατοίκους της.
    Αυτή η πρωτοβουλία της τοπικής Κοινότητας Ιππείου,θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε Αιγαιοπελαγίτικη Γιορτή Εθελοντισμού και να ταξιδεύει κάθε χρόνο κ σε άλλο νησί!
    Αυτή είναι και η ευχή μας!
    Χαρίκλεια Ε. Γιασιράνη
    Δημοτική Σύμβουλος Ρόδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με την διοργάνωση της 2ης Συνάντησης Εθελοντισμού επιθυμώ να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν για τα εποικοδομητικά τους σχόλια. Στη δεύτερη φάση της διαβούλευσης θα κληθεί η επιτροπή διαβούλευσης Ιππείου και εθελοντικές ομάδες της Λέσβου ώστε συνεκτιμώντας τη γνώμη τους να κατατεθεί μια πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση προς τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου με στόχο την υλοποίηση της.

    Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ιππείου
    Προκόπης Σινάνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

    Το Επιμελητήριο Λέσβου σε συνεργασία με την ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΙΠΠΕΙΟΥ σας προσκαλεί στην αίθουσα συνεδριάσεων «Ιωάννης Παυλακέλλης» του κτηρίου Π. Κουντουριώτη 71-Μυτιλήνη Την ΤΡΙΤΗ 17/7/2012 και ώρα 20:00μ.μ στην σύσκεψη φορέων ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ με θέματα :
    1.ΓΝΩΡΙΜΙΑ Δ.Σ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ.
    2. ΟΡΓΑΝΩΣΗ 2ΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΙΠΠΕΙΟΥ 1Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
    3.ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

    ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

    ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
    ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΔΗΣ

    ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΙΠΠΕΙΟΥ
    ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΣΙΝΑΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

    Το Επιμελητήριο Λέσβου σε συνεργασία με την ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΙΠΠΕΙΟΥ σας προσκαλεί στην αίθουσα συνεδριάσεων «Ιωάννης Παυλακέλλης» του κτηρίου Π. Κουντουριώτη 71-Μυτιλήνη Την ΤΡΙΤΗ 17/7/2012 και ώρα 20:00μ.μ στην σύσκεψη φορέων ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ με θέματα :
    1.ΓΝΩΡΙΜΙΑ Δ.Σ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ.
    2. ΟΡΓΑΝΩΣΗ 2ΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΙΠΠΕΙΟΥ 1Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
    3.ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

    ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

    ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
    ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΔΗΣ

    ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΙΠΠΕΙΟΥ
    ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΣΙΝΑΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μια μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση για τη σημασία του εθελοντισμού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο πάρκο του Ιππείου. Πρόκειται για τη 2η Γιορτή Εθελοντισμού και Κοινωνικής Προσφοράς που διοργανώθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία από την Τοπική Κοινότητα Ιππείου και το Επιμελητήριο Λέσβου, με τη στήριξη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου μας.
    Πολλοί ήταν οι επίσημοι που τίμησαν την εκδήλωση με τη παρουσία τους, όπως ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Αιγαίου Ηρ. Βερβέρης, ο Δήμαρχος Λέσβου Δ. Βουνάτσος, οι Αντιδήμαρχοι Ηλ. Κουνιαρέλλης, Γ. Βατός, Ν. Κατράνης, η Πρόεδρος του «Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου» Α. Αντωνέλλη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θ. Καλογρίδης, και πολλοί άλλοι.
    Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της εκδήλωσης είχε η μεγάλη συμμετοχή των τοπικών εθελοντικών οργανώσεων απ’ όλο το νησί, που ξεπερνούσε τις είκοσι, ενώ είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν εκπρόσωποι από εθελοντικές οργανώσεις και εκτός Λέσβου, όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, οι Γιατροί του Κόσμου και ο ΕΛΙΞ Χίου.
    Νωρίς το απόγευμα προσκεκλημένοι και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από την οργανωτική επιτροπή στο γραφικό χωριό του Ιππείου, να γνωρίσουν το έργο των εθελοντικών οργανώσεων μέσα από μια ανοιχτή έκθεση επιμορφωτικού υλικού που στήθηκε εντός του πάρκου και να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα από τον μπουφέ που είχε ετοιμαστεί ειδικά για τη περίσταση. Την έναρξη της Γιορτής σηματοδότησε η τοποθέτηση μιας καινούργιας κούνιας στον χώρο του πάρκου από τους εθελοντές του Ιππείου, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα διεξαγόταν εθελοντική αιμοδοσία.
    Περίπου στις 21:00 ξεκίνησαν οι ομιλίες με κύριο θέμα την «Συμβολή του Εθελοντισμού στην Κοινωνία», και ομιλητές τις κυρίες: Ε. Κωτσίνα, εκπρόσωπο του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Κ. Μπούρχα από το «Χαμόγελο του Παιδιού», Γ. Αργυρούδη από το Σύλλογο «Φίλοι Προστασίας Περιβάλλοντος ΕΛΙΞ Χίου», και τους κυρίους: Ν. Κανάκη, Πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου, Λ. Καρμίρη, εκπρόσωπο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Λέσβου κ. και Δ. Μαυραντώνη, τ. προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Λέσβου, ο οποίος τιμήθηκε από τους διοργανωτές για την πολυετή προσφορά του στις εθελοντικές οργανώσεις της Λέσβου. Σημαντική ήταν αποδοχή της πρότασης για τη συμβολή των τοπικών εθελοντικών οργανώσεων, στην αποκατάσταση του φυσικού τοπίου της Χίου, το οποίο μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε πρόσφατα το νησί, υπέστη σοβαρότατες ζημιές.
    Στόχος των διοργανωτών που ανανέωσαν το ραντεβού με τις εθελοντικές ομάδες για τον επόμενο χρόνο, ήταν να τονιστεί η σημασία του εθελοντισμού, αλλά και να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους οι εθελοντικές ομάδες, ώστε να οργανώσουν από κοινού μελλοντικές δράσεις. Η 2η Γιορτή Εθελοντισμού και Κοινωνικής Προσφοράς επισφραγίστηκε μελωδικά κάτω από τους ήχους των μουσικών οργάνων του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου, που κράτησαν συντροφιά τους παρευρισκόμενους μέχρι αργά τη νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή